Federació Catalana de Caça - Territorial de Girona
ACTIVITATS
CIRCULARS TERRITORIAL
COMPETICIONS.
NOTÍCIES
RECULLS DE PREMSA
Notícia · NOTÍCIES

DEMANEM UNA RECTIFICACIÓ A TV3 PER CRIMINALITZAR LA CAÇA



Contra la criminalització del col·lectiu

26/03/2021
Resposta a un vídeo dels informatius amb errades, falsedats i acusacions

1. Observar sempre una clara distinció entre els fets i opinions o interpretacions

2. Difondre unicament informacions fonamentades

3. Rectificar amb diligència

10. Observar escrupulosament el principi de presumpció d’inoncència

12. Actuar amb especial responsabilitat i rigor en el cas d’informacions o opinions amb continguts que puguin suscitar discriminacions per raons de sexe, raça, creences, extracció social, i cultural i malaltia, així com incitar a l’ús de la violència

 

Benvolgut senyor Bassa,

Estem convençuts que aquests 5 punts dels 12 principis bàsics de la professió periodística a Catalunya aprovats l’1 de novembre de l’any 1992 els són coneguts i són alguns dels pilars sobre els quals es sustenta i regeix la tasca informativa a TV3.

Per aquesta raó, no podem entendre com poden emetre notícies tan allunyades de la veritat, parcials, plenes d’errades, falsedats i, el que és pitjor, d’acusacions que inciten a l’odi contra el col·lectiu de caçadors i caçadores com l’emesa el dimecres 24 de març al Telenotícies Comarques, signada per Mercé Sibina i Oriol Alayrach.

Títol: “Galgos 112, una associació que rescata i recupera aquest gossos explotats per la cacera i les curses”

Enllaç: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/lassociacio-galgos-112-ambvoluntaris-

a-tot-catalunya-rescata-i-recupera-aquests-gossos-explotats-per-la-cacera-i-lescurses/

video/6091208/

 

Malauradament, aquesta no és la primera, ni la segona vegada que això passa.

Que la responsable de la protectora Galgos 112 vengui el seu producte i tracti de guanyar-se el favor de la societat per la seva causa, ho podem arribar a entendre. No ens agradarà, però en l’exercici de la llibertat d’expressió cadascú pot pensar com vulgui i sustentar els seus arguments com cregui convenient, fins i tot amb mentires, en la seva consciència i responsabilitat social i legal quedaran les seves paraules.

El que ens resulta totalment inadmissible és que la periodista que signa la notícia –no un article d’opinió- es posicioni i realitzi manifestacions com, transcripció literal, “Cada llebrer, cada podenc té una història de maltractament al darrere. Per als caçadors són com una eina i quan no els fan servei, se’n desfan, els maten, els pengen, els llancen en un pou o els abandonen”. Unes afirmacions sectàries, denigrants per al col·lectiu, falses, estigmatitzants, acusatòries i mancades de rigor informatiu.

“Muntatges” informatius com el mostrat van en contra de la pluralitat i transparència informativa i són una veritable xacra per TV3, que no oblidem està al servei i financem el conjunt de ciutadans de Catalunya.

D’una vegada per totes (i no parlem no més d’informacions vinculades amb l’activitat cinegètica) cal que posin en qüestió, investiguin, contrastin les informacions facilitades per les “autoanomenades” entitats ecologistes, animalistes, conservacionistes -–en cap moment diem que no els donin veu-.

Si investigueu una mica veureu com el seu discurs, perfectament articulat i repetit fins a la sacietat, any rere any, per totes elles al conjunt de l’Estat en la major part dels casos, no es sustenta en dades reals i contrastats, ans al contrari. Si separeu el gra de la palla descobrireu com les seves argumentacions responen, majoritariament, a interessos espuris; en moltes ocasions amb un rerefons de caràcter econòmic. Si rasqueu una mica, averiguareu si, realment, compleixen amb la seva funció, si tenen una bona praxi, si fan un bon ús de les quantioses subvencions que reben, etc.

L’animo a veure el reportatge d’investigació “La verdad sobre los perros de caza en España” publicat per Mutuasport, la mútua dels caçadors/es. Certament, pensarà que és una notícia de part; però no ho digui abans de veure’l. Primer el visionen i valoren el rigor informatiu amb el qual està realitzat; a continuació, contrastin el que han vist amb, per exemple, la notícia motiu d’aquesta última carta.

Enllaç reportatge: https://youtu.be/cy3oiP0Eowk

Si “sospiten” de la veracitat de les dades, tan fàcil com contactar amb el SEPRONA, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i demanar dades estadístiques.

Sigueu valents i responsables. Fa massa temps que s’estan donant per bones totes les notícies i informacions facilitades per aquests col·lectius sense que ningú, malauradament no és privatiu del seu mitjà d’informació, faci l’esforç de contrastar-les. Inconcebible, irresponsable i molt lluny de la bona praxi periodística.

En nom de la veracitat i la transparència informativa, per responsabilitat social, passin pel sedàs aquest tipus d’informacions. Imagino que al seu col·lectiu, com al nostre, pot haver persones que no facin bé la seva tasca. És en aquests casos quan les persones que estem al capdavant d’aquests col·lectius ens toca ser valents, assumir les nostres responsabilitats i treballar per solucionar el problema. Nosaltres ho fem, nosaltres som els primers en denunciar, penalment si és precís, qualsevol acció que vagi en contra de la normativa, el maltractament animal, el furtivisme, etc.





<< Tornar